Skip to content

Planirate novu kuhinju i htjeli bi uzeti mjere kako biste što točnije mogli isplanirati novi prostor? Slobodno nam se obratite s povjerenjem i naša ekipa će doći izmjeriti vaš prostor. Ukoliko bi ipak htjeli sami izmjeriti kuhinju donosimo par savjeta što sve treba uzeti u obzir. Na kraju teksta možete preuzeti besplatan savjetnik Kako izmjeriti kuhinju u kojem ćete osim savjeta pronaći i dio gdje možete nacrtati raspored elemenata kuhinje, a kako biste što lakše izradili točan nacrt. Ako imate bilo kakvih pitanja oko mjerenja obratite nam se i naš stručni tim će vas rado savjetovati.

Nije zahtjevno izmjeriti kuhinju, ali treba pripaziti na određene detalje kako bi mjera bila što točnija te kako ne bi došlo do grešaka kod planiranja prostora. Važno je odvojiti dovoljno vremena za precizno mjerenje. Potrebno je izmjeriti sva vrata, prozore, cijevi, električne, plinske i ostale instalacije koje mogu utjecati na sastavljanje, montažu i/ili konačnu upotrebu.

Svaka nova kuhinja je novi izazov. Mogućnosti dizajna, funkcionalnosti i estetike su bezbrojne. Nemojte se ustručavati postaviti kuhinju baš onako kako ste zamislili, a mi ćemo vaše ideje pretvoriti u stvarnost i omogućiti vam kuhinju iz snova.

1. Metar

Stara poslovica “Nema zanata bez alata” odlično sažima važnost pravog alata za rad. Postoji više vrsta metara za mjerenje od kojih izdvajamo drveni metar, metalni metar i laserski metar. Većina nas u kućnom alatu ima metalni metar, što je odličan alat za mjerenje kuhinje. U idealnom slučaju metar bi trebao biti veći od prostora koji se mjeri – ali ako nije, uvijek možete označiti do maksimalnog mjesta gdje metar dolazi pa na 2 ili više puta izmjeriti i zbrojiti konačan rezultat.

U ovo moderno doba u kojem živimo neki od vas možda imaju i laserski metar za mjerenje koji svaku izmjeru pretvara u izrazito jednostavan posao. Samo usmjerite laser prema krajnjem mjestu izmjere i pritisnete gumb, a na ekranu vam se automatski pokaže mjera u zadanim jedinicama.

2. Mjerenje zidova i podova

Kod mjerenja zidova i podova kuhinje važno je izmjeriti dužinu, širinu zidova te visinu stropa. Na svakom zidu potrebno je označiti priključke za vodu, plin, struju, ventilaciju i sl. te upisati mjere gdje se oni nalaze, kao i eventualne prepreke koje postoje u prostoru kao što su dimnjak, stup, pločice, spušteni strop i sl.

3. Mjerenje vrata i prozora

Kod mjerenja prozora i vrata potrebno je izmjeriti dimenzije prostora, dimenzije samog prozora i /ili vrata, te udaljenost od prozora do poda, i od prozora do stropa.

4. Priključci, prekidači i utičnice

Za električne utičnice i prekidače potrebno je izmjeriti udaljenost od bočnog poda i zida. Svakako obratite pažnju na jačinu i broj priključaka za podne kuhinjske elemente kao što su pećnica, grijaća ploča i perilica suđa. Ako ovaj korak ne odradite precizno kasnije će biti puno teže napraviti dodatne izmjene.

5. Ventilacijski otvor

Za ventilacijski otvor potrebno je izmjeriti dimenzije otvora za ventilaciju, udaljenost od poda do otvora (do početka otvora), te udaljenost od bočnog zida do otvora (do početka otvora). Ukoliko do sada niste imali ventilacijski otvor svakako provjerite da li postoji mogućnost bušenja zida na mjestu koje ste predvidjeli da dolazi kuhinjska napa.

6. Mjerenje priključka za vodu

Za priključak za vodu potrebno je izmjeriti udaljenost oba ventila s obje strane (bočnih zidova), udaljenost od poda do otvora (do početka otvora), te dodati ako postoje dodatni priključci za perilicu posuđa ili sl.

7. Mjerenje plinskog priključka

Za plinski priključak potrebno je izmjeriti udaljenost od poda do plinskog priključka kao i od bočnog zida, dimenziju cijevi, udaljenost cijevi od poda do plinske cijevi kao i do bočnog zida.

Kako bi lakše izmjerili i nacrtali kuhinju preuzmite naš savjetnik Kako izmjeriti kuhinju.

Pogledajte galeriju fotografija kuhinja koje smo mi izradili, mogućnosti materijala, boja i završne obrade ovdje. Za sva pitanja i nedoumice slobodno nas kontaktirajte.