Skip to content

Napokon ste dobili ključeve novoga stana i prvo što vam pada na pamet je kako urediti vaše novopečene kvadrate, a da pritom cijeli proces prođe sa što manje sijedih vlasi, ali i što manje minusa na računu.

Ako vas je k tomu još i sreća pomilovala pa ste ponosni vlasnik stana u novogradnji te se ne trebate misliti oko adaptacije, to vam je automatski briga manje! Na vama je da „samo“ napravite dobar plan i krenete u realizaciju.

Zvuči odlično, ali svjesni smo da vam i nije baš lako napraviti smisleni plan, unatoč adrenalinu koji vas drži nakon što ste konačno dobili ključeve. Baš zato, odlučili smo vam olakšati ovaj stresni proces i donosimo vam top savjete na koje morate obratiti pozornost prilikom uređenja stana.

Duboko udahnite, uzmite olovku i papir te ostanite na ovom tekstu i zapišite sve od a do ž.

Budžet

Logično, prvo vam na pamet pada financijska konstrukcija. Za početak, stavite na papir s koliko novca raspolažete, konzultirajte se s osobnim bankarom oko potencijalnog kredita te shodno mogućnostima realizirajte ideje. Neovisno možete li odmah sve „riješiti“ ili  idete metodom „malo po malo“, u oba slučaja potreban vam je plan.

Kvaliteta vs. kvantitet

Jasno nam je da biste željeli čim prije sve opremiti i učiniti vašu oazu funkcionalnom i estetski zadovoljavajućom, ali kako se u narodu kaže-stanite na loptu. Stanite na nju i nemojte da vas nestrpljivost poremeti, jer ćete na koncu donijeti neke odluke zbog kojih neće to biti to, a brze, ishitrene odluke pokažu se na kraju i skupljima.

U prijevodu, nemojte kupiti nešto što je na prvu lijepo dizajnirano i oku ugodno. Bolje kupiti nešto konkretno i kvalitetno, što nećete morati mijenjati svako malo. Nekada se itekako takve opcije pokažu odličnima jer uz estetiku dobijete i funkcionalnost, no, isto se strpite malo. Ako niste odmah financijski sposobni, naš je savjet da stan uredite polako, ali kako spada. Na nekim od elemenata i detalja, poput komoda, rasvjete i slično možete itekako uštedjeti, ali na nekim stvarima nemojte te se počastite nečim vrhunske kvalitete. O kojim komadima namještaja je riječ, saznajte u nastavku teksta.

Koordinacija radova

Ako mislite da vam uređivanje interijera ne ide baš od ruke, slobodno se obratite nekom dizajneru interijera ili arhitektu koji će vas uputiti na detalje. Isto tako, predlažemo da date mašti na volju, poslužite se nekim idejama s interneta, pročitate naše savjete i sami pozabavite uređenjem. Osim toga, tu smo i mi te nam se slobodno možete obratiti za pomoć kad su u pitanju projektno te kompletno uređenje stanova, kuća, ureda i ostalih funkcionalnih kvadrata.

Mjerenje

Jeste i vi od onih koji kupe sve što im se svidi pa poslije skužite da ste se ipak zanijeli? Naša topla preporuka je da obavezno izmjerite prostor kako biste znali kojim dimenzijama raspolažete i da ne kupite nešto minijaturno ili pak preglomazno za prostor. Zna se dogoditi da kupite preveliku garnituru ili tepih pa vam je teško otvoriti balkonska vrata i slično. Zato, prvo investirajte u metar i ne kupujte kompulzivno!

Na koje elemente prvo trebate obratiti pažnju

Razmišljajte da vam je za početak najbitnije osposobiti ono osnovno, a to su podovi, spavaća soba, sanitarija i kuhinja. Zvuči na prvu ambiciozno, ali ne brinite, stvari izgledaju ovako; prvo vam je potreban udoban krevet i madrac za kvalitetan san, kauč na kojem ćete se moći odmoriti te kuhinja u kojoj ćete napraviti omiljeno jelo i sjesti za stol.

Police, komode, rasvjeta i ostali detalji, sve su to slatke brige bez kojih možete na prvu izdržati. Bitni su vam elementi koji će zadovoljiti vaše primarne potrebe. Većina novogradnji imaju već uređeni pod te sanitarije, a ako taj dio nije riješen, naravno da će vam to biti također prioritet. Predlažemo čvrste, tople i podove jednostavne za održavanje. Birajte sanitariju kvalitetnih materijala kako bi bile što duljeg vijeka, ali i lakše za održavanje. Odlučite se za drvo koje je jako dobar i zdrav materijal, parkete, panel parkete i slično. U spavaćoj sobi bilo bi poželjno da imate kvalitetan parket te izbjegavate čupave tepihe jer oni znaju biti izvor alergena. Detalje poput tepiha, ostavite radije za neku drugu prostoriju.

Na čemu ne štedjeti

Kao što smo u prethodnom dijelu naveli, bitno je da ono primarno osposobite i baš na tom primarnom dijelu ne treba štedjeti. Uložite u kvalitetne podove, krevet, madrac, ugradbene ormare i time ste riješili većinu. Odlično bi bilo uložiti i u kuhinju po mjeri koje brojni arhitekti i dizajneri nazivaju skulpturama stana. Naravno da ćete odabrati materijale koje će biti lakše održavati, ako niste od onih koji obožavaju svakodnevno lickanje površina.

Ugradbeni ormari

Naša topla preporuka je da uložite u ugradbene ormare, kako u spavaćoj sobi, tako i u ostalim prostorijama. Iako su ponekad skuplja varijanta, vjerujte nam da je to dugoročna investicija koja će uštedjeti vaš prostor i na koncu, živce. Prostor će vam izgledati urednije, prozračnije i prostranije te ćete uvijek imati opciju ako gosti dolaze, a u stisci ste s vremenom da „potrpate“ višak u ormare. Nemojte se previše oslanjati na ovaj savjet, ali ponekad zbilja spasi. Svaku vašu želju jedva čekamo realizirati te vam dati najbolje rješenje.

Namještaj po mjeri

Namještaj po mjeri uvijek je odlična ideja. To je jedna od onih investicija koje su vječne. Napravite i mirni ste dugi niz godina. Pritom se vodite onom mudrom uzrečicom Miesa van der Rohea „Manje je više“ i napravite da bude što jednostavnije i funkcionalnije.

Boje

Koje boje odabrati u prostoriji? Iako vam na prvu svašta pada na pamet, predlažemo da ipak izaberete neke neutralne boje. Posebno kad su u pitanju prostorije poput dnevnog boravka, spavaće ili radne sobe gdje provodite većinu vremena. Uz bijelu ili neku neutralnu podlogu, uvijek se možete poigrati nekim tapetima, posterima i slikama.

Radna soba

Ako se ponosna vlasnica/vlasnik stana s više kvadrata u kojeg uspijete ubaciti i radnu sobu onda ste na odličnom mjestu jer u našoj ponudi imate bogati izbor uredskog namještaja. Vaš kutak ukusno uredite tako da vam na radni stol dopire svjetlost, ako ne prirodna, onda uzmite neku lijepu lampu. Ubacite i koju biljčicu kako bi vas umirivala i dodatno motivirala na rad. Slobodno se poigrajte i raznim posterima i citatima koji će također podizati vašu radnu temperaturu. Ako što zatreba, tu smo!

Nadamo se da su vam naše blic preporuke bile od koristi, a ako vam je potrebno bilo koje dodatno objašnjenje i sugestija, slobodno nam se obratite i rado ćemo vam pomoći! Za dodatnu inspiraciju pri uređenju pratite naš blog s brojnim savjetima!

Tu smo da vaše življenje učinimo udobnijim, ljepšim i funkcionalnijim,

Vaša Ribičić stolarija!