Skip to content

Stara poslovica kaže kako se o ukusima ne raspravlja. Znamo da svatko ima svoje favorite kada je u pitanju stil uređenja doma. Moramo priznati da nam se teško odlučiti između ova dva popularna dizajna – moderan ili tradicionalan? Ljubitelji smo oba stila, a u ovom tekstu ćemo detaljnije opisati što nam se kod kojeg stila posebno sviđa.

moderan dizajn
Ville Hadrie, Krk
tradicionalan dizajn
www.pixabay.com

“Sukob” modernog i rustikalnog stila vječna je bitka koja traje generacijama. Neki ljudi čeznu za starim danima i uživaju u grubljem, rustikalnom izgledu, dok drugi uživaju u brojnim inovacijama i novim načinima interpretacije prostora.

Svaki stil ističe se određenim prednostima i čarima, te oba stila imaju jednako zanimljive i estetske elemente. Ako još niste sigurni koji stil vam više odgovara možda će vam ovaj članak pomoći u odabiru.

Tradicionalan/rustikalan dizajn

www.pixabay.com

Tradicionalni ili rustikalni dizajn omogućuje vam da se osjećate malo bliže prirodi iako ste u udobnosti vlastitog doma. Bitni elementi rustikalnog izgleda su drvo i kamen. Ako preferirate ovakav izgled, najvjerojatnije ćete odabrati što više drvenih površina u kombinaciji s detaljima od prirodnog kamena. Dodatna čar ovog stila je da drvo ne mora biti pravilnog oblika. Dapače, autentičnost se pokazuje prirodnim oblicima i “nedostacima” u drvenim podlogama i namještaju.

Rustikalni dizajn uključuje često korištenje metala, kako za funkcionalnost tako i kao estetski i umjetnički element. Metalni dijelovi namještaja isticat će se u detaljima kao što su kvake na drvenim vratima, ručke u kuhinji, strukturalni element koji spaja drvene grede, pa čak i kroz metalno i bakreno kuhinjsko posuđe.

U ovom stilu “novo” nije nužno bolje pa će svoje mjesto često pronaći stari namještaj od punog drveta, preuređena stara drvena vrata sjenika na kliznim okovima, pa čak primjerice i klasični old school telefon s brojčanikom na kojeg ste nabasali na staroj krami.

Tradicionalan dizajn često podrazumijeva prirodne elemente u raznim oblicima, od cvijeća u teglama i zgodnih staklenih vaza do otvorenog ložišta kamina od pravog kamena.

Moderan dizajn

Ville Hadrie, Krk

Moderan dekor za razliku od rustikalnog nema granica i mnogo je eksperimentalniji. Istražimo neke zanimljive elemente ovog stila.

Zajednička nit vodilja kod modernog dizajna je izostanak boje. Većina modernih soba udaljava se od boja i usredotočuje se na oblike i predmete. Naravno, ovo je samo trend, a ne i pravilo. Mnogi moderni domovi imaju bijele zidove i namještaj, ali dodaju boje u prostor jedinstvenim komadima namještaja ili dekora, kao što su jastuci ili slike jarkih boja.

Moderni prostori otvoreniji su od rustikalnih, te imaju tendenciju biti minimalistički. Nit vodilja im je često čistoća prostora koji nema puno detalja, kao što je to slučaj s rustikalnim stilom. Namještaj obično ima jake rubove i oštre okvire. Dok se u rustikalnom kućanstvu određeni namještaj postavlja i bira iz sentimentalnih razloga, moderni domovi obično imaju jednostavne ali dizajnerski upadljive komade namještaja. U modernom stilu nema konformizma. Mnoge moderne kuće i stanovi imaju eksperimentalne detalje kao što su plutajući kamini, viseće stolice, klizna vrata, šesterokutni stolovi, zidovi od stakla. Moderne kuće nisu ograničene nekim ustaljenim običajima što je sigurno i jedan od razloga zašto je moderan stil toliko popularan među milenijalcima.

Koji god stil uređenja odabrali mi smo tu da vam pomognemo u realizaciji! Nazovite nas ili nam pišite ukoliko imate pitanja. Ako tražite inspiraciju za uređenje svog doma pratite nas na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram.