Skip to content

Maštate o velikoj kuhinji s kuhinjskim otokom ali jednostavno nemate dovoljno prostora za takvu kuhinju? I male kuhinje se mogu projektirati tako da svaki centimetar prostora bude optimalno iskorišten i sa svrhom, a da je kuhinja lijepa, prozračna i funkcionalna. Postoji mnoštvo pametnih detalja i načina kako malu kuhinju opremiti i urediti uz maksimalan komfor. U ovom tekstu donosimo vam naših sedam savjeta za male kuhinje.

kuhinja


1. Prostor za pohranu

Prostor za pohranu stvari je jedan od najvažnijih elemenata male kuhinje. Optimiziranjem svog raspoloživog prostora, do najsitnijeg detalja, reorganiziranje dijelova kuhinje koji „ne funkcioniraju“ na optimalnoj razini i dodavanjem novih rješenja tamo gdje je potrebno možete vašu malu kuhinju pretvoriti u malu oazu za guštanje. Sve više se dizajn kuhinje orijentira prema minimalizmu s maksimalnom učinkovitosti.
Započnite s razmišljanjem o tome kako koristite svoju kuhinju i gdje sve treba biti, jer će vam ovo pomoći da odlučite kakvu prostor za pohranu trebate. Na primjer, najbolje je pohranjivati predmete prema tome koliko se često koriste, pa pripazite da se svakodnevno posuđe nalazi na lako dostupnoj donjoj polici, dok posuđe za posebne prilike spremite na manje dostupne police.

2. Uložite u fleksibilan prostor za odlaganje

U maloj kuhinji treba kreativno razmišljati kod prostora za odlaganje. Fleksibilni prostora za odlaganje koji u trenu promjeni konfiguraciju za spremanje različitih stvari daje veliku prednost nad tradicionalnim. Razmislite i o premještanju predmeta koji nisu u svakodnevnoj upotrebi, ali ih ne želite izbaciti, negdje drugdje u vašem domu. Iskoristite prostor na zidovima i vratima – pokušajte dodati police za posuđe, magnetnu traku za noževe, kuke na bočnim stranama ormara ili nosače obješene preko vrata. Dodatne police u uglovima također će vam dobro doći.

3. Iskoristite zidni prostor za stvaranje kompaktnog dizajna

Kada je prostor ograničen i svaki centimetar je važan, pametan i kompaktan dizajn kuhinje je smjer u kojem treba ići. Postavljanje kuhinjskih ormara na zidni prostor iznimno je zahvalan način usmjeravanja i otvaranja prostora. Visoki zidni ormari posebno su prikladni za uske i male kuhinje jer maksimalno iskorištavaju prostor za pohra


4. Izaberite odgovarajuću kuhinjsku napu i sudoper

Za malu kuhinju s ograničenim prostorom izbor velike nape s visokim odvodom jednostavno nije opcija. Nove slim linije kuhinjskih napa integrirane su u zidne kuhinjske elemente. Takve kuhinjske nape zauzimaju puno manje mjesta te su gotovo neprimjetne. Ovakve nape posjeduju jače motore, a neki modeli se mogu izvlačiti kod kuhanja kako bi se povećala površina usisnog prostora.
Vaša mala kuhinja možda neće imati mjesta za perilicu posuđa, pa vrijedi pronaći mjesto za dvostruki sudoper. Jedan dio sudopera služi za pranje, a drugi za prljavo suđe. Imate ćete mjesto za slaganje prljavog posuđa, a još uvijek dovoljno prostora za pranje posuđa.

Na sljedećoj slici možete vidjeti napu integriranu u kuhinjske elemente.


5. Povećajte prostor vizualno uz pomoć boja

Ako dugačak i uzak prostor želite vizualno “proširiti” obojite kraće zidove tamnijim i toplijim bojama s mat završnim premazom. Dulje zidove obojite svjetlijom i hladnom bojom sa sjajnim završnim premazom.

Da bi vaša mala kuhinja izgleda veća – zidove obojite hladnim i svijetlim, sjajnim bojama. Hladne boje po svojoj prirodi bolje dočaravaju udaljenost i time proširuju prostor. Svijetle i sjajne boje reflektiraju svjetlost pa ostavljaju dojam većeg prostora.

6. Zamjenite stol kuhinjskim otokom

Možda zvuči kontra-intuitivno da u maloj kuhinji postavljate kuhinjski otok, ali ako umjesto tradicionalnog kuhinjskog stola postavite kuhinjski otok dobivate multifunkcionalnu površinu za druženje i pripremu jela.


7. Nespretan kut pretvorite u pametno spremište

Mala kuhinja zahtjeva iskorištavanje svakog centimetra prostora za pohranu kojeg imate. Ako imate kutnu kuhinju, umjesto da sve lonce i tave odlažete u duboki ormar koji će postati noćna mora kada trebate naći određenu tavu, razmislite radije o ugradnji ladice na izvlačenje. Vaše suđe će uvijek biti lako dostupno i uredno složeno.